Nadat Corona óók het vogelschieten in Vaassen onmogelijk maakte, is dat onderdeel van de activiteitenkalender in Vaassen na vier jaar terug gekeerd. Bij de zeventiende versie wordt gestreden om de opvolging van Marco Beekman, want hij verdedigt op zaterdag 14 oktober vanaf half twee zijn titel als Koning van het dorp. Dan houdt het Sint Maartengilde uit Epe in samenwerking met carnavalsvereniging De Rossumdaerpers immers een nieuwe strijd tijdens een gezellige middag in dan weer tot feestpaleis omgebouwde sporthal van dorpscentrum De Wieken. De vraag wie de opvolger wordt, blijft steevast actueel, want het is in al die jaren nog nooit iemand gelukt om het Koningschap te prolongeren. Verder is het de vraag hoeveel schoten de deelnemers nodig hebben om de romp van de houten vogel naar beneden te halen. Het lukte Marco Beekman in 2019 bij de 195ste poging. Voor het schuttersfestijn in Vaassen zocht het Sint Maartengilde uit Epe ooit samenwerking met De Rossumdaerpers en het groeide vervolgens uit tot een vast onderdeel van de kalender met activiteiten. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via vogelschieten@rossumdaerpers.nl, maar dit ook nog op de dag zelf doen. Eerst wordt er geschoten op kop, vleugels en staart van de opgebouwde houten vogel. Om het extra spannend te maken, stellen De Rossumdaerpers geldprijzen beschikbaar voor elk van deze onderdelen. Vervolgens kunnen alleen de vrouwen en mannen uit Vaassen verder gaan om op de romp te schieten, want het betreft de voorronde van de gemeentelijke strijd en het Sint Maartensgilde wil bij de finale een vertegenwoordiger uit elk dorp begroeten. Degene die de romp naar beneden haalt, mag zich koning noemen en meedoen aan die eindstrijd. Voorts wordt hij of zij met gilde-eer gehuldigd.